FRILUFTSBYNS TOPPSTUGA

FriluftsByns Toppstuga på toppen av Skuleberget är ett av Höga Kustens mest kända landmärken och populära besöksmål. Du tar dig upp genom att åka Höga Kustenliften, vandra någon av bergsstigarna eller klättra Via Ferrata.

ÖPPETTIDER
FriluftsByns Toppstuga öppnar igen Januari 2017. 

”Väl uppe på toppen, 294 meter över havet, är all svett och ånger bortglömt, som om det aldrig funnits där. Det är inte bara vinden som torkar bort svettpärlorna, utan också den ofattbart vackra utsikten åt alla håll. Vikarna skär in i landskapet. Blått vatten möter gröna berg som möter blå himmel. Jag står på världens högsta marina kustlinje och den milsvida utsikten är obeskrivlig och många gånger vackrare än jag hade kunnat föreställa mig. Där och då kan jag inte låta bli att fråga mig varför jag inte besökt Höga kusten tidigare.”
Johanna Lundholm, Expressen

MENY I TOPPSTUGAN

I FriluftsByns Toppstuga kan du njuta av allt från glass, fika, lättare måltider och en del lokala favoriter. Här finns även fullständiga rättigheter.
Meny FriluftsByns Toppstuga >>

PROMENERA TOPPRUNDAN

Att vandra till Toppstugan är en del av äventyret. Men det en nog så härlig upplevelse att susa fram i linbanan, äta något gott och promenera den 600 meter långa Topprundan.
Här kommer en länk >>

PUBKVÄLLAR & AKTIVITETER

Under hela året arrangeras pubkvällar, skrivarkurser, föreläsningar, guidade vandringar och friluftsäventyr med målgång i Toppstugan. Här hittar du de kommande aktiviteterna.
Här kommer en länk >>

TRUBADURKVÄLL:
Ons 6:e Juli

På Toppen av Höga Kusten >>

TRUBADURKVÄLL:
Ons 13:e Juli

Skuleberget Skakar >>

TRUBADURKVÄLL:
Ons 20:e Juli

Hernö Gin Kvällen >>

TRUBADURKVÄLL:
Ons 27:e Juli

Höga Kusten Musik och Mat >>

Höga Kustenliften
till Toppstugan

Det absolut enklaste sättet att ta sig till FriluftsByns Toppstuga och de makalösa utsikterna är att ta Höga Kustenliften. Missa inte att vandra Topprundan.
– Höga Kustenliften >>

Södra Bergsstigen
till Toppstugan

Skulebergets vackraste stig utgår från FriluftsByn. Räkna med 1,5 – 2 timmar till toppen. Denna stig gör att du även kan ta linbanan ner om benen blev trötta. Stigen öppnar 20 Juli.
– Södra Bergsstigen >>

Östra Bergsstigen
till Toppstugan

Den kortaste men även brantaste stigen utgår från Naturum och tar dig rätt upp för Skulebergets östra sida. Räkna med en timmas vandring till toppen.
– Östra Bergsstigen >>

Via Ferrata
till Toppstugan

Det absolut luftigaste sättet att ta sig till FriluftsByns Toppstuga är att klättra Via Ferrata. Du kan välja mellan fyra leder av olika svårighetsgrader.
– Via Ferrata >>

EN TOPPENDAG PÅ TOPPEN

FriluftsByns Toppstuga på Skuleberget är en utmärkt dagsutflykt för hela familjen och ett av de mest populära sätten att uppleva Höga Kusten.

Börja dagen med att besöka Naturum på Skulebergets östra sida och lär dig mer om Världsarvets unika formationer. Därefter kan du vandra, klättra eller ta Höga Kustenliften till toppen av berget och njuta av Höga Kustens kanske mäktigaste vyer.

Väl på toppen slår ni er ner och njuter av goda våfflor eller någon av de lokala specialiteterna. Med ny energi i kroppen vandrar ni den 600 meter långa Topprundan med utsikt i alla väderstreck och flera rastplatser.

Avsluta dagen med en svalkande glass innan det är dags att bege sig ner för berget. Södra Bergsstigen erbjuder fantastiska vyer ned för berget och är mindre brant än övriga nedfarter. Trötta ben trivs bäst på Höga Kustenliften.

TIPS:
Upplev Rövargrottan

Från Toppstugan går en 350 meter brant stig ner till Skulerövarnas grotta på den östra branten. Grottan har förmodligen urholkats av is och vatten när urtidshavets bränningar slog mot bergssidan.

TIPS:
Guidad Vandring

Varje Onsdag klockan 11:00 kan du följa med runt toppen och lära dig mer om hur vågorna för 10 500 år sedan sköljde mot klipporna och om vilka som bodde här. Samling vid Toppstugan. Guidningen är gratis.

TIPS:
Mer än mäktiga vyer

Skuleberget är Sveriges mest uppmärksammade sydväxtberg. Här hittar du getrams, dvärghäxört, trolldruva, olvon, try, strutbräken, äkta johannesört, lundtrav, harmynta, måbär, stor blåklocka och flera violarter.

TIPS:
Besök Naturum

Här kan hela familjen utforska och förstå Höga Kustens geologi, natur och kultur. Naturum Höga Kusten ligger vid Skulebergets östra fot. Härifrån utgår även den något brantare Östra Bergsstigen.

Gruppbokningar i Toppstugan

Här beskriver vi menyn.
Gruppbokningar i Toppstugan >>

Boka Konferens & Fest i Toppstugan

Här beskriver vi den fina utsiktspromenaden
Boka Konferens och Fest i Toppstugan >>